מאמרים

"שיקום פה במחוסרי שיניים"

"

שיקום של פה מחוסר שיניים מהווה ללא ספק את אחד האתגרים המורכבים ברפואת השינים, כאשר שיקום קבוע ונוח הוא הגדול מכולם. כמו "עיניים" לעיוורים או "רגליים" במקום כסא גלגלים - הרפואה מתקדמת ללא הרף, מאריכה ומשפרת את איכות החיים.
  1. שיקום נייד (תותבת): שיקום נייד כולל בתוכו השלמה של שיניים חסרות בעזרת תותבת (בדרך כלל מחומר אקרילי) שאינה קבועה בפה וניתן להוציאה ולנקותה. תותבות אילו מוכרות לאורך מאות שנים ויש ניסיון רב בשימוש בהן.
  2. יתרונות: פשטות השימוש ומחיר נוח. זהו הפתרון היחיד כיום לחולים סיסטמיים לא מאוזנים, המתמודדים עם מחלות כגון סוכרת, גידולים סרטניים ואי-איזון הורמונאלי . 
  3. שיקום נייד (נשלף) מחוזק שתלים: בחוסר שיניים מוחלט, ניתן לשקם באמצעות תותבת שיניים שלמה, המורכבת על גבי שתלים והניתנת להוצאה. השיקום מבוסס בדרך כלל על 2-6 שתלים התומכים בתותבת "המתיישבת" מעליהם. בטכניקה זו מושגת אחיזה טובה העוזרת ביציבות ואחיזה של השיניים .

יתרונות: מדובר בטיפול נפוץ , הוא קל לניקוי ולשמירה, יציבות ואחיזה טובה לתותבת בפה המקנה מראה אסתטי וטבעי. המטופל יכול לדבר, ללעוס ולנגוס ללא חשש. בשל העובדה כי תהליך השיקום כולל התערבות כירורגית מינימלית, הוא מתאים גם למתמודדים עם מחלות כרוניות ואוכלוסייה בוגרת.

חסרונות: מדובר, אחרי הכל, בשיקום נייד בלבד.

3. שיקום קבוע: שיקום קבוע הינו השלמה ובניה מחדש של פה מחוסר שיניים, שאינו ניתן להוצאה על ידי המטופל. השיקום מבוסס על שתלים שמספרם ומיקומם בלסת נקבע על פי אופי השיקום הסופי, ובהתאם למספר אפשרוויות קיימות:

אם קיימת בלסת עצם בכמות ובאיכות מספקת, ניתן לייצב "גשר" של 12-14 שיניים על גבי 6-10 שתלים המדמים לסת טבעית ובריאה. לרוב, מראה השיניים המשוקמות יפה ומטופח יותר מהשיניים הטבעיות. ההתאמה האסתטית נעשית על ידי רופא השיניים והמטופל, החל ממבנה השיניים, גוון ושקיפות השן, אורך השן, ההתאמה לחניכיים וכד'.

יתרונות: התוצאה האסתטית והפונקציונלית הטובה ביותר. הדבר הקרוב ביותר ל"שיניים טבעיות".

חסרונות: בגלל הכמות הגדולה של השתלים והכתרים, תקופת השיקום נמשכת כמה חודשים
שיקום נייד אם נמצא שאין מספיק עצם התחלתית או שאיכותה ירודה (תהליך המקשה על הרכבת שתלים) ניתן להציע למטופל "שיקום נשלף" (תותבת) או לבנות עצם חדשה. בניית עצם חדשה היא תהליך מוכר ונפוץ.
 
יתרונות: בסיומו של התהליך מתקבל בסיס אשר ניתן לייצב עליו גשר קבוע. מראה השיניים אסתטי וחזק, לאורך זמן.
חסרונות: פרוצדורה ארוכה יותר הכרוכה במספר טיפולים גבוה (הטיפול עלול להגיע ל12-16 חודשים), חוסר נוחות לאורך מספר חודשים.

שיקום קבוע אם נמצא שאין מספיק עצם: בשיקום הקבוע בשיטת "All On 4-6", יש אפשרות לקבל שיקום קבוע למרות שחסרה עצם. השיטה מתבססת על קיבוע מספר שתלים, בין 4 ל-6, במיקום מדויק מאד - ליצירת טרפז כוחות  תלת מימדי המאפשר חיבור גשר מוברג בעל 12 שיניים. השיטה מיועדת ללסתות מחוסרות שיניים (לבעלי תותבות שלמות או אם כל השיניים מיועדות לעקירה), ומתאימה גם למי שזקוק לשיקום בצד אחד בלבד של הלסת או לבעלי עצם באיכות נמוכה. כשיש עצם בכמות קטנה יותר או באיכות פחות טובה ניתן לבצע את השיקום על 6 שתלים (במקום 4) על מנת לחלק את העומס בין יותר נקודות.
 
יתרונות: הפעלה מיידית של השתלים, שכן תוך כמה שעות ניתנת האפשרות למטופל ללעוס. זמן הטיפול ומספר הפרוצדורות הכירורגיות קצר יחסית בהשוואה לשיקום קבוע שבו נדרשת בנייה של עצם מחדש. בשיטה זו, ישנה דרישה לחיתוכים מינימאליים בחניכיים, המקצרים את משך ההחלמה ומפחיתים משמעותית את הכאב לאחר הטיפול. בנוסף, ניתן לשלב את התהליך יחד עם עקירת השניים ההרוסות; כלומר עקירה, השתלה והחזרה לפונקציה ביום אחד.

חסרונות: מטופלים שלא מתאימים לשתלים, לא מתאימים גם לכאן (חולים הסובלים מסוכרת לא מאוזנת , גידולים סרטניים ואי-איזון הורמונאלי). בנוסף, דרושה בכל זאת כמות ואיכות של עצם התחלתית (לעיתים מתאפשרת בניה של עצם חדשה לטובת שיקום בשיטה זו).

"