מאמרים

"טיפולי שורש"

"

בשורש השן נמצא כאמור מוך השן, השכבה הפנימית ביותר של השן שמכילה רקמות רכות, עצבים וכלי דם. הרקמה הזו חשובה במיוחד במהלך התפתחות השן, מכיוון שהיא מזינה אותה. כשהשן בוגרת, הרקמות שסובבות אותה דואגות לצרכיה וחשיבותו של מוך השן פוחתת. אם מוך השן מזדהם או מתפתחת בו דלקת, יש צורך בטיפול שורש.

פגיעה במוך השן עלולה להתרחש כתוצאה מריקבון עמוק, מהליכים דנטליים חוזרים ונשנים באותה השן או מחבלה שנגרמה לשן, אפילו אם אין שברים או סדקים נראים לעין. פגיעה ברקמה הזאת מתבטאת בכאבים עזים, רגישות מתמשכת לחום ולקור, כאבים בעת לעיסה, שינוי בצבע השן, נפיחות בחניכיים ועוד. במקרים חמורים נוצרות בשן מורסות – אזורים מוגלתיים המוקפים רקמה מתה.

כדי למנוע את התפשטות הריקבון נחוץ טיפול שורש, שבמהלכו רופא השיניים מסיר את הרקמה הפגועה, מנקה את תעלת השורש ביסודיות, וממלא את החלל בחומר סתימה מיוחד שנועד למנוע חדירה של חיידקים לתעלה. בגלל הפגיעה העמוקה שהטיפול גורם לשן מתעורר החשש שהיא תהיה חלשה יותר ומועדת להישבר בקלות. כדי להגן עליה נהוג להשלים את כותרת השן בכתר. לשם כך קודחים בשן ומכניסים אליה בורג, ומעליו בונים את ההשלמה לשן.

"